čtvrtek 6. února 2014

Nadýchaný perník

Miluji perník. Ale úplně neskutečně. A když je s citronovou polevou, to je teprve balzám na chuťové buňky :) . Měla jsem asi 3 recepty, ale ani jeden prostě nebyl "úúúžasný". A tak jsem hledala a zkoušela, až jsem jej našla. Všem kteří mají chvilku, doporučuji jej vyzkoušet, protože lepší "buchtu" jsem v životě nejedla.

Je pravda, že to není taková ta klasická "rychlovka", je v něm použito spoustu ingrediencí, ale stojí to opravdu za vyzkoušení...



Co budete potřebovat:

2 hrnky hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje
1 a 1/2 hrnku cukru
1 čokoládový puding
2 vejce
1 prášek do perníku
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
3 lžíce holandského kakaa
3 lžíce marmelády nebo povidel
1 lžička skořice
šťávu z citronu

Do jedné mísy smícháme všechny sypké suroviny, do druhé mísy dáme suroviny tekuté, ty pořádně rozšleháme a vmícháme do mísy se sypkou směsí.
Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca na 180°C po dobu asi 40ti minut.

Až perník vychladne potírám citronovou polevou (přesný recept nevím :) vymačkám si šťávu ze dvou citronů a přisypávám cukr moučka až mi vznikne táhlá hmota :)

Přeji všem ať se dílo daří a dobrou chuť!!!

Šatičky pro Miu

Mám tady novinku. Tentokrát jsem se pustila do šatiček pro malinkou holčičku jménem Mia. Bylo to něco nového. Byla to výzva. Překážka kterou jsem zdolala. A troufám si tvrdit, že celkem úspěšně.
Vždycky jsem si přála mít holčičku a mám dva kluky, takže pro holčičky háčkuji moc ráda. I když ne pro vlastní.
Doufám, že maminka Mii bude spokojená a že Miuška v nich nadělá spoustu parády. Na konci článku vkládám odkazy, jež mi byly nápomocné k vytvoření díla pro ty, kteří by chtěli tuhle krásu taky vyzkoušet.

Krásný čtvrteční den :)







Odkazy:
Inspirací mi byla kytička od Radušky
Na čepičku jsem použila tento vzorek
ZDE část návodu na šatičky


středa 5. února 2014

Nové knoflíčky

Včera dorazila další várka knoflíčků. Hážu jen pro ukázku a zpestření dne :)

Tyto a další knoflíčky pro Vaše tvoření najdete na Krámek








Podšálek

Jednou večer jsem tak brouzdala po internetu, hledala inspiraci na háčkování a narazila jsem na podšálky. Na ruských stránkách jich bylo nepřeberné množství, ale tento mě přímo uchvátil. Jenže jsem na něj nikde nenašla návod, a tak jsem byla nucena se podle obrázku s tím poprat sama. Je škoda sušit návod doma v šuplíku. Třeba by se vám mohl hodit. Možná někoho tento podšálek uchvátí stejně jako mně.



Budeme potřebovat bavlněnou přízi (zkoušela jsem to i z Kateřiny, ale kytička se dost kroutila, háček 2,5 a nůžky.

Postup:

Každou řadu ukončujeme pevným okem. Pokud chceme, aby nebyl vidět spoj, můžeme háčkovat do spirály. Potom si začátek řady označíme kouskem jiné příze a nebo dobře počítáme (já háčkovala s ukončováním řad a spoj vidět nejde - rozhodně ne tak, aby tam rušil).

Zkratky použité v návodu

po ... pevné oko
řo ... řetízkové oko
ks ... krátký sloupek
ds ... dlouhý sloupek

Uháčkujeme 4 řo, která spojíme do kruhu po, do vzniklého kroužku uháčkujeme 8 ks a spojíme po.




Uháčkujeme 1 řo a do každého ks z předchozí řady uháčkujeme 2 ks (16 ks celkem).




Uháčkujeme 1 řo, dále háčkujeme 2 ks do každého druhého ks z předchozí řady (24 ks).


   


Uháčkujeme 1 řo, dále 2 ks do každého třetího ks (32 ks).






Uháčkujeme 1 řo ,nyní zdvojíme druhý ks a poté každý čtvrtý (aby nám nevznikal šestiúhelník a kolečko se nám krásně srovnalo, ukončíme po (40 ks)





Máme hotový střed kytičky. Nyní se pustíme do okvětních lístků.

Uháčkujeme 1 řo, 1 ks, poté 6 řo, do druhého řo od háčku uděláme 1 ks plus další 4 ks do dalších čtyř řo. Do druhého ks z předchozí řady v kruhu ukončíme krátkým sloupkem. Nyní uháčkujeme 3 ks a opět 6 řo, 5 ks směrem ke středu a ukončíme ks - takhle pokračujeme až do konce - celkem máme 10 základů na okvětní lístky - ukončíme po.




Opět začneme 1 řo, dále 1 ds do prvního oka z předchozí řady u paprsku (celkem 4ds),  na vrchu uháčkujeme 5 ds do jednoho oka (jakoby první ks), dále 4 ds směrem ke středu kytky. Okvětní lístek ukončíme po, uháčkujeme 1 po a děláme 4ds u druhého okvětního lístku - takto pokračujeme až máme hotovou celou kytičku.  Práci ukončíme po, zapošijeme a ustřihneme.




Snad už bude všechno jasné, kdyby byly nějaké nejasnosti klidně napište

Krásný den vám přeje Barča












úterý 4. února 2014

Zpestření všedního dne :)

Jeden den, stejný jako každý jiný, jak jinak :) Ráno vstanu, nachystám snídani, odvedu staršího syna do školky, uklidím, háčkuji, vařím, hraji si s mladším synem. Potom zase do školky atd. atd.... každý den to samé.
A tak se včera Štěpánek (můj mladší syn) rozhodl, že my ten den oživí. Využil chviličky mé nepozornosti a dostal se ke kapslím na praní... Kapslička mu praskla v ruce a jej nenapadlo nic jiného než ochutnat, jestli je to dobré.
Jestli ano či ne, to se asi nikdy nedozvím. Každopádně jeho bříško to nezvládlo a museli jsme do nemocnice. Ťukám na dubové, vše dobře dopadlo, ale přesto si nás tam přes noc nechali na pozorování, jsme doma a s úsměvem na rtech zkoumá další neobjevená zákoutí :)



Kytičky kam se podíváš

Čepičky, čepičky, samé čepičky... trošku nuda, že? 
Chtělo to trošku změnu...
Kamarádka mě poprosila, zda bych jí neuháčkovala 
pro členky pěveckého sboru kytičky jako brože.
Aby měly něco společného.
Tři barvy, 36 kusů kytiček. Tady jsou.

Přeji Vám krásný (nevím jak u Vás) letně sluníčkový den



Návod na tyhle kytičky najdete na mém blogu, pod názvem článku "kytka"
Krásné tvoření přeje Barča

neděle 2. února 2014

Orchidej

Přiznám se, že jsem neměla ráda orchideje. Svou první orchidej jsem dostala od mojí babičky k narozeninám. Říkala jsem si, dobrá, nějak ji přetrpím, stejně dlouho nevydrží... Následně jsem od kamarádky dostala další, potom další a nyní mám na okně orchidejí šest. Nijak extra se o ně nestarám, občas jim dopřeji trochu vody a ráno vpustím denní světlo.

A těm mrškám se u mně daří. Stále kvetou a dělají mi radost.

Jedno odpoledne jsem vzala foťák a tu krásu zkusila zachytit.




Pudingová bábovka

Dneska od rána starší syn prosí, abych upekla bábovku. Tak jsem se rozhodla, že Vám sem na ni dám recept, ať si taky pochutnáte. Tahle bábovka se u nás peče již několik let a žádnou jinou nedělám. Milujeme ji.


Co budete potřebovat:
2 vanilkové pudingy (prášek)
2 čokoládové pudingy (prášek)
4 vajíčka
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 dcl krupicového cukru
2 dcl oleje

Ingredience rozdělíme na dvě čísti a to na světlou a tmavou, aby byla bábovka krásně mramorová... Tzn. smícháme 2 vanilkové pudingy, 2 vajíčka, 1/2 vanilkového cukru, 1/2 kypřícího prášku, 1dcl oleje a 1dcl cukru - vše mícháme mixérem po dobu cca 5ti minut, aby byla směs krásně nadýchaná. Vlijeme do formy a vymícháme čokoládovou část. Tu vlijeme do formy kolem středu.
Přikryjeme alobalem a dáme do rozehřáté trouby na 230°C. Necháme péct 25 minut (tenhle čas si musíte přizpůsobit podle toho, jak vám peče trouba, ale určitě dříve neotvírejte ať vám bábovka nespadne) poté sundáme alobal, zkusíme špejlí, zda je bábovka hotová a necháme 2-3 minuty dojít.
Bábovku vyklopíme pocukrujeme, nakrájíme a sníme :-D
DOBROU CHUŤ!!!


Kytka

Připravila jsem pro vás návod na háčkovanou kytičku, 
třeba někomu poslouží, já ji mám moc ráda 
a používám téměř na všechny čepičky. 

Na výrobu kytičky budete potřebovat :
  • háček číslo 2,5
  • bavlněnou přízi Camilla, Catty, Nela, Catanie, Limone, ...
  • nůžky
  • jehla na zapošití

Uháčkujeme si 5 ŘO které spojíme do kroužku


Uháčkujeme 2 ŘO jako náhradu za DS + 15 DS do kroužku



3 ŘO jako náhrada za první sloupek, dále uděláme 2x nahozený DS a píchneme do druhého očka od háčku (do jednoho oka z předchozí řady patří 3 dvakrát nahozené DS), do následujícího oka opět 3 dvakrát nahozené DS, poté uháčkujeme 3 ŘO a PO ukončíme do dalšího oka


Máme první okvětní lístek, stejným způsobem pokračujeme kolem dokola, celkem budeme mít 5 okvětních lístků


Teď si musíme vytvořit "poutka" na druhé patro kytičky. otočíme kytičku, háčkujeme si 7 ŘO a přichytíme PO mezi první a druhý okvětní lístek, stejným způsobem uděláme další 4 poutka


Vyměníme si barvu.
Do vzniklého poutka uděláme 3 ŘO, sedm dvakrát nahozených DS, opět 3 ŘO a pevné oko do poutka, do dalšího poutka přejdeme PO. Toto opět opakujeme až do konce. Ukončíme pevným okem dvakrát nahozených DS


Druhé patro kytičky máme hotové, zbývá udělat třetí, poslední.
Nyní poutko vznikne z 9ti ŘO a opět spojíme pevným okem mezi první a druhý okvětní lístek, totéž opakujeme ještě 4x, ukončíme PO


Vyměníme barvu. Uděláme 3 ŘO, 9 dvakrát nahozených DS, 3 ŘO a ukončit PO... Celkem 5x. Práci ukončíme PO, protáhneme, ustřihneme, zapošijeme, popřípadě kytičku dozdobíme (flitry, knoflíčky nebo jen třeba jinou barvou příze) a kytičku našijeme třeba na čepičku


Doufám, že je návod aspoň trošku srozumitelný. Nikdy jsem žádný nedělala. Kdyby byly nějaké nejasnosti, nebojte se napsat si o radu. Přeji veselé tvoření ;) Barča



Zkratky použité v návodu:
ŘO .... řetízkové oko
PO .... pevné oko
DS .... dlouhý sloupek

sobota 1. února 2014

Šedá kapucka pro malé princezny

Letos sice zatím zima v nedohlednu,
ale to neznamená, že se zimní příze
budou válet někde v krabici.

Vkládám Vám jedno z mých posledních výtvorů.
Šedou čepičku s kapuckou pro malou princeznu.


Dělala jsem loni pro mého syna a nechtěl pak už nosit nic jiného. 
Kapucka se dá nosit sundaná jako náhrada za nákrčník nebo nasazená 
na hlavičce v případě silného větru je dětem teploučko.


Přeji Vám krásný "zimní-nezimní" den :)


Něco málo o mně

Krásný den všem, kteří jste na můj blog zavítali. Asi bych na úvod měla něco málo o sobě prozradit těm, kteří mě neznají.
Jmenuji se Barča a žiji v Olomouci se svým úžasným manželem a dvěma krásnými chlapečky. Od malička mě bavilo něco stříhat, lepit skládat, navlékat.... Stále jsem měla potřebu zkoušet něco nového. Když pominu své dětské tvoření, tak první k čemu jsem se dostala, bylo pletení z pedigu (přiznám se, že momentálně jsem jej již víc než rok v ruce nedržela). Od pedigu jsem volně přešla k papírovému pletení ( k tomu se každoročně vracím před adventem, kdy tvořím věnečky). Poté jsem se díky super holčině, která se následně stala mou kamarádkou, dostala do světa korálků a šitých šperků... přiznám se, že jsem tím žila. Bylo úžasné, jak z rokailu velkého sotva 1 mm mohou vznikat mistrovská díla. Pak ale jednoho osudného dne jsem se rozhodla, že vezmu do ruky háček a zkusím mému synovi vytvořit čepičku. A tím to všechno skončilo. Nebo začalo? Asi záleží na tom, z kterého pohledu to člověk vezme. Skončilo veškeré mé tvoření z pedigu, papíru i korálků. A začala má obrovská závislost na háčku :). Na začátku bylo pár čepiček. Dnes už je pro mně každá nová věc výzvou. Překážkou, kterou jsem pevně rozhodnuta vždy zdolat.
Mezi další věci, bez kterých si život nedokážu představit, patří focení, sportování a děti.
Tenhle blog bude zaměřen především na mé tvoření, háčkování. Budu vám sem vkládat moje dílka ale také čas od času nějaký ten návod, aby jste mohly tvořit také vy. Doufám že se Vám mé tvoření bude líbit a předem děkuji těm, kteří se na můj blog budou rádi vracet. Pokud by se vám cokoliv z mého tvoření líbilo, neváhejte mě kontaktovat na emailu bandorka@email.cz , těším se na Vás Barča

Háčkované tulipány

Krásné pondělí, šikulky,  před pár týdny jsem vám slíbila návod na háčkované tulipány.  Holky, ten čas tak strašně moc letí.  Já nic nestíhá...